Make your own free website on Tripod.com

CHITOSAN

Chitosan diperbuat daripada polysaccharide chitin. Ia adalah kanji yang banyak terdapat di dalam kulit udang, kerang dan binatang laut berkulit yang lain.

Fungsi chitosan ini samalah seperti fibre (serat) tetapi ia mempunyai kelebihan iaitu ia boleh melekat kepada lemak. Chitosan mengandungi caj-caj positif, dan ini membolehkannya melekat kepada lemak, kolesterol, triglyceride dan asid hempedu yang mengandungi caj-caj negatif.

Oleh kerana ia tidak dicerna dan diserap ia tidak menambah kalori ke dalam badan anda.  

 

Kesan-kesan baik yang didapati dengan memakan chitosan

bullet

Lemak-lemak dari makanan boleh ditapis. Lemak-lemak ini dikeluarkan dari badan dan tidak diserap ke dalam badan.

bullet

Mengurangkan LDL (kolesterol tidak baik) dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

bullet

Antacid. Ia melawan asid berlebihan yang dikeluarkan dalam perut / usus. Baik untuk yang menghidapi ulser dan gastrik.  

 

Keburukan chitosan

bullet

Chitosan melekat kepada vitamin yang larut dalam lemak, iaitu vitamin A, D, E dan K. Ada kemungkinan juga chitosan melekat kepada beta carotene. Ini menyebabkan vitamin-vitamin ini tidak dapat diserap oleh badan.

bullet

Chitosan mengurangkan penyerapan kalsium. Orang yang berisiko menghidapi osteoporosis tidak digalakkan mengambil chitosan.

bullet

Chitosan boleh mengurangkan kandungan bakteria baik Bifidobacteria dan Lactobacillus. Bakteria ini penting dalam fungis enzim yang sempurna di samping penting untuk pengeluaran vitamin tertentu.

bullet

Chitosan boleh menghalang penyerapan ubat-ubat tertentu yang bergantung penyerapannya kepada penyerapan lemak. Ubat-ubatan yang diperbuat daripada lemak seperti pil perancang hendaklah diambil empat jam sebelum atau selepas pengambilan chitosan.

bullet

Sebagai fibre (serat), chitosan menarik air. Kekurangan air boleh menyebabkan sembelit. Terlalu banyak chitosan pula boleh menyebabkan anda rasa kenyang.

 

Siapa yang tidak boleh menggunakan chitosan

Tidak semua orang boleh mengambil chitosan. Invdividu di bawah ini disarankan tidak mengambil chitosan :

bullet

Mengandung atau menyusukan bayi

bullet

Orang yang mengambil ubat-ubat seperti blood thinner

bullet

Orang yang mengalami osteoporosis

bullet

Orang yang memakan ubat yang banyak. Ini kerana pemakanan ubat pada waktu yang berdekatan dengan pengambilan chitosan menyebabkan ubat tersebut mungkin tidak berfungsi sepenuhnya.