Make your own free website on Tripod.com
PEMAKANAN SEMASA HAMIL

Hadis Nabi yang menggalakkan kita bersederhana dalam pemakanan, bermaksud: "Kami adalah kaum yang tidak makan kecuali lapar. Apabila kami makan, kami akan berhenti sebelum kekenyangan."

 

Pengambilan makanan yang seimbang semasa mengandung adalah sangat penting supaya ibu yang mengandung mendapat semua zat makanan yang diperlukannya. Lebih penting lagi, ia akan mempengaruhi kesihatan bayi di samping kesihatan ibu mengandung itu sendiri.

 

 

 

1 - Makanan utama

 

Nasi merupakan makanan ruji rakyat Malaysia. Makanan ini adalah daripada jenis makanan yang mengandungi karbohidrat (kanji) yang tinggi. Selain daripada nasi, makanan-makanan lain yang mengandungi kanji yang tinggi ialah mee dan roti. Makanan-makanan ini memberikan sumber tenaga utama kepada kita. Oleh itu sebahagian besar makanan harian kita perlu mengandungi makanan dari kumpulan ini.

 

 

 

2 - Buah-buahan dan sayur-sayuran

 

Buah-buahan dan sayur-sayuran segar dapat memberikan banyak vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan. Antara vitamin yang penting ialah beta karotena (membentuk vitamin A di dalam badan bila diperlukan), vitamin B, C dan E. Mineral yang boleh didapati dari sayur-sayuran dan buah-buahan ialah kalsium dan magnesium.

 

Sayur-sayuran yang diambil hendaklah dipelbagaikan. Sayur-sayur hijau sebagai contoh kangkung dan bayam membekalkan zat besi yang banyak untuk tubuh badan. Sekiranya sayur-sayuran ini dimasak, pastikan ia tidak dimasak terlalu lama kerana ia akan kehilangan zat-zatnya.

 

Buah-buahan pula banyak membekalkan vitamin C. Selain daripada baik untuk imuniti badan, vitamin C juga mempunyai pelbagai kegunaan lain.

 

Selain daripada zat-zat dan vitamin-vitamin yang dibekalkan oleh sayur-sayuran dan buah-buahan ini, ia juga membekalkan serat yang tinggi untuk sistem pencernaan usus yang baik. Wanita mengandung sering mengalami masalah buasir. Serat yang terdapat dalam pemakanan ini boleh membantu melembutkan najis melalui proses osmosis dan ini membantu mengurangkan kejadian buasir.

 

 

3 - Hasil tenusu

 

Hasil tenusu seperti susu segar, keju dsb adalah sumber kalsium yang penting. Selain daripada kalsium, ia juga membekalkan zat-zat lain seperti protein, vitamin A dan vitamin D.

 

Bagi yang ingin menjaga berat badannya, pengambilan susu yang rendah lemak bolehlah diamalkan.

 

 

 

4 - Daging dan protein

 

Daging adalah sumber utama protein untuk badan kita. Selain itu, ia juga membekalkan vitamin B dan mineral seperti zat besi (terutamanya daging merah (red meat) seperti daging lembu dan kambing). Bagaimanapun, selalunya daging haiwan mengandungi lemak yang tinggi. Oleh itu, pastikan anda membuang lemak-lemak pada daging seperti kulit ayam, dsb. Sekiranya anda mempunyai kandungan kolesterol yang tinggi atau masalah gout, anda juga perlu berhati-hati dengan pengambilan daging yang banyak.

 

Selain daripada daging, hasil dari tumbuhan seperti kekacang juga mengandungi protein yang tinggi. Hasil tumbuhan tidak mengandungi kolesterol tetapi ia tetap mengandungi lemak. Walaubagaimanapun kandungan lemak di dalam sumber protein daripada tumbuhan tidaklah setinggi lemak daripada sumber haiwan.

 

 

5 - Lemak

 

Makanan yang mengandungi lemak perlulah diambil secara minimum yang boleh. Makanan jenis ini seperti minyak dsb sebenarnya bermanfaat juga kerana ia membekalkan vitamin-vitamin A, D dan E di samping essential fatty acids. Vitamin-vitamin A, D, E dan juga vitamin K dikenali sebagai vitamin larut lemak (fat-soluble vitamins).

 

 

6 - Makanan-makanan lain

 

Makanan lain seperti gula, garam dan perasa makanan boleh diambil oleh wanita mengandung dalam kuantiti yang minimum. Wanita yang mengalami penyakit-penyakit tertentu seperti darah tinggi dan kencing manis perlu menjaga pemakanan mereka dengan baik. Sesetengah wanita yang mengandung boleh mengalami peningkatan sementara tekanan darah dan gula dalam darah (kencing manis).

 

Pengambilan air hendaklah ditingkatkan sekiranya boleh. Adalah disyorkan bahawa wanita mengandung meminum air sehingga 8 gelas biasa sehari.

 

 

PIRAMID MAKANAN

 

Piramid makanan memberikan idea banyak mana makanan yang perlu diambil oleh seseorang individu secara optimum. Sebagaimana sebuah piramid, makanan yang diletakkan dalam kumpulan atas sekali perlu diambil paling sedikit manakala yang di bawah paling banyak. Wanita yang mengandung dinasihatkan supaya tidak mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak pada satu-satu masa kerana proses penghadaman makanan didapati lebih perlahan semasa tempoh ini.

 

bullet

Di bahagian tapak piramid ini ialah nasi dan makanan berkanji yang lain. Hidangan yang disyorkan ialah 5 hidangan sehari. Ini bolehlah ditafsirkan sebagai:
bullet

5 mangkuk nasi sehari, atau

bullet

5 keping roti sehari, atau

bullet

5 mangkuk bijiran sehari.

bullet

Di tingkat 1 piramid ini ialah sayur-sayuran dan buah-buahan. Hidangan yang disyorkan juga ialah 5 hidangan sehari:
bullet

5 biji epal sehari, atau

bullet

5 cawan jus buah-buahan sehari.

bullet

5 biji kentang sederhana sehari.

bullet

Di tingkat 2 piramid ini ialah hasil tenusu dan daging (protein). Hidangan yang disyorkan ialah 2 - 4 hidangan sehari bergantung kepada individu:
bullet

2 - 4 gelas susu sehari, atau

bullet

2 keping daging ikan saiz sederhana sehari.

bullet

Di tingkat 3 piramid ini ialah makanan lain termasuk makanan berlemak. Ia perlu diambil pada tahap minimum (1 - 2 hidangan sehari). Ini bolehlah ditafsirkan sebagai:
bullet

1 - 2 camca besar minyak masak / majerin / mentega sehari.