Make your own free website on Tripod.com

Sila dapatkan khidmat nasihat professional sebelum mencuba langkah-langkah atau produk-produk yang kami syorkan. Sila lihat "disclaimer" kami di sini

Cetak rencana ini

Pengiraan tarikh melahirkan anak (bersalin)

Untuk menentukan bilakah tarikh anda dijangka akan melahirkan anak, sila jawab soalan di bawah dan klik pada butang 'Buat pengiraan'. Untuk keterangan lanjut sila lihat dibahagian bawah.

Tarikh adalah di dalam bentuk bulan/hari/tahun

 

 

Hari haid terakhir anda (bulan/hari/tahun contoh 08/31/2000)

Jarak antara haid dalam hari (selalunya 28) - purata

22 hingga 45

Jarak fasa luteum dalam hari (selalunya 14) - purata

9 hingga 16

 

Tarikh dijangka conception berlaku (bulan/hari/tahun)

Tarikh dijangka melahirkan anak (bulan/hari/tahun)

Jangkaan umur bayi sekarang (bulan/hari/tahun)

      

Jarak antara haid

Jarak antara dua haid selalunya ialah 28 hari. Ia adalah jarak antara hari pertama haid bulan ini dengan bulan sebelumnya. Sekiranya ia tidak tetap, kira puratanya. Sekiranya anda tidak pasti, letak 28 sebagai nombor yang diperlukan.

 

Fasa luteum

Selepas proses ovulasi (pengeluaran telur dari follikel yang telah matang), follikel akan membentuk corpus luteum. Corpus luteum inilah yang mengeluarkan hormon progesterone. Keadaan ini selalunya berpanjangan sehingga 12 - 13 hari kecuali dalam keadaan mengandung. Sekiranya tidak mengandung, corpus luteum akan berhenti membuat progesterone dan haid akan datang dalam masa sehari atau dua selepas itu.

Bagi kebanyakan perempuan, fasa luteum ini adalah 14 hari. Ada wanita yang tidak subur yang mengalami fasa ini dengan lebih singkat. Untuk tujuan pengiraan sekiranya anda tidak tahu, fasa luteum ini diambil sebagai 14 hari.

Kembali ke menu utama