Make your own free website on Tripod.com

SALINDAH.com

Hanya yang terbaik untuk ibu hamil

  

[Muka depan]   [Kelebihan]   [Penggunaan]   [Testimoni]   [Harga]   [Pesanan]   [Rencana-rencana]

      

Bayi / budak demam

Demam selalunya berlaku kerana adanya jangkitan kuman bakteria ataupun virus. Antara tanda-tanda demam ialah suhu badan yang melebihi 37 darjah celcius, bayi berpeluh lebih daripada biasa dan kelihatan tidak berapa selesa.

Sebab-sebab berlakunya demam (fever)

Jangkitan kuman bakteria atau virus.

Jangkitan pada bahagian telinga. Dalam keadaan ini bayi selalu memegang atau mencucuk-cucuk telinganya dengan jari. Bayi juga kerap terjaga malam dan menangis tanpa dapat dikawal. Keadaan ini selalu berlaku selepas bayi terkena selsema. Ubat decongestant mungkin diberikan bersama-sama antibiotik dalam keadaan ini.

Jangkitan pada bahagian dada. Bayi didapati bernafas lebih laju daripada biasa. Ia juga berlaku terutamanya selepas bayi terkena selsema.

Measles. Di samping demam, bayi juga mengalami rash - tompok-tompok merah pada badannya. Bayi juga mungkin mengalami masalah batuk.

Meningitis. Ia berlaku bila ada jangkitan pada bahagian otak. Bayi anda akan merasa pening. Dalam keadaan ini, kemasukan ke dalam hospital mungkin perlu dibuat segera.

Gastroentritis. Antara tanda-tandanya ialah bayi mengalami cirit-birit dan / atau muntah. Ini boleh menyebabkan dehidrasi (pengeluaran cecair badan) yang memerlukan pengambilan oral rehydration salt atau kemasukan air secara injection.

Jangkitan pada mulut atau tekak. Bayi mungkin menghadapi kesukaran untuk makan dan selalu menolak sekiranya anda ingin memberinya makan.

Terlebih panas (overheating) yang berlaku kerana pakaian yang dipasangkan terlebih tebal dsb.

Ubat-ubatan

Ubat-ubatan yang diberikan bergantung kepada keadaan. Antara ubat yang selalu diberikan dalam masalah ini ialah :

antibiotik untuk membunuh kuman. Perlu diingat, penggunaan berlebihan atau secara tidak teratur akan menyebabkan kesan jangkamasa panjang yang buruk.

paracetamol seperti panadol syrup dsb. Ia digunakan untuk mengurangkan demam dan juga rasa-rasa sakit badan yang dialami. Untuk kesan yang lebih cepat ubat yang dimasukkan ke dalam dubur (ubat jenis ini dipanggil supp. atau nama penuhnya suppository) digunakan. Antara persediaan yang ada di pasaran ialah paracetamol supp. dan voltaren supp (mengandungi bahan diclofenac sodium). Penggunaan aspirin atau methylsalicylate TIDAK dibenarkan.

decongestant iaitu ubat titis yang digunakan untuk merawat hidung yang tersumbat. 

ORS iaitu oral rehaydration salt dalam bentuk serbuk yang dimasukkan ke dalam air dan diberi minum. ORS mengandungi bahan-bahan mineral untuk menggantikan cecair badan yang hilang akibat peluh dan / atau cirit-birit.

Rawatan-rawatan lain

Pastikan bayi anda diberi air yang lebih. Pengambilan sekurang-kurangnya satu liter harus diamalkan.

Buka baju atau semua pakaian bayi anda. JANGAN selimutkan bayi anda dengan pakaian tebal atau selimut.

Tuam dahi dan badan bayi dengan tuala yang direndam dalam air. Air hendaklah tidak sejuk dan tidak berapa panas (tepid) - agak suam.

Perkara-perkara lain

Jika berlaku sawan (febrile convulsion), rawatan lanjut adalah diperlukan. Bila ini terjadi, tangan dan kaki bayi akan menggeletar 'shaking' tanpa kawalan. Muka bayi anda mungkin menjadi biru. Letakkan bayi dalam keadaan meniarap di atas bantal dan lakukan rawatan-rawatan yang dinyatakan di atas. Sekiranya bayi muntah, bersihkan mulut bayi anda dengan jari. Dapatkan pemeriksaan lanjut.